13 lucruri mai putin stiute depre Transmaraton

26 August 2013

Ne-am gandit sa va prezentam cateva informatii inedite si curiozitati despre evenimentul din 7-8 septembrie. Asadar, Transmaraton…

T1

… include cel mai dificil dublu maraton de sosea din lume (> 2.500 m diferenta de nivel pozitiva)

… include cel mai dificil maraton de sosea din Europa, al treilea ca dificultate din lume (aproximativ 1.900 m diferenta de nivel pozitiva) si unul dintre putinele trasee cu un procent mai mic de 5% de alergare pe plat.

… include unul dintre putinele semi-maratoane de sosea din lume cu diferenta pozitiva mai mare de 1.000 de metri.

…se desfasoara pe Drumul National Transfagarasan, devenit celebru la nivel mondial după ce britanicii de la Top Gear au dedicat o editie intreaga acestui traseu pe care l-au numit “cel mai frumos drum din lume”.

…ultramaratonistii Andrei Rosu si Gabriel Solomon, organizatori ai evenimentului, precum si peste 90% dintre participantii la editiile 2012 si 2013, nu erau nascuti pe vremea construirii Transfagarasanului. Acesta a fost construit in intervalul 1970-1974, iar metodele de lucru au fost intens criticate, provocand (oficial) 40 de morti – neoficial cateva sute, conform unor persoane care au participat la proiect.

…ultima portiune a dublu maratonului, intre Barajul Vidraru si Cetatea Poenari, presupune urcarea a 1480 de trepte, echivalentul unei cladiri cu 80 de etaje! Prin comparatie, Empire State Building are 1576 de trepte, reprezentand 86 de etaje.

…Transfagarasan cuprinde cel mai lung tunel rutier din Romania (887 m) si totodata, situat la cea mai mare altitudine din tara (2.045 m)

…obiectul de fundraising al Transmaraton pentru urmatorii 5 ani este de 1.000.000 RON.

…participantii la prima editie au reusit sa obtina donatii in valoare de 125.000 RON, contribuind la plantarea si ingrijirea a 10.000 de puieti (care vor absorbi, la maturitate, 600 tone de CO2 – echivalentul emisiilor a 500 de autoturisme, timp de un an) si la ingrijirea paliativa gratuita la domiciliu pentru 150 de pacienti (copii si adulti) si familiile lor, pentru o perioada de 3 luni. In Romania, 60.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer si doar 6% beneficiaza de acest tip de ingrijire.

…partea de nord a traseului pe care se va alerga la Transmaraton este considerata, in cliclism, ca avand un grad de dificultate “dincolo de orice categorie”. In pofida dificultatii traseului, toti participantii editiei 2012 au reusit sa termine in timpul limita si nu au fost inregistrate accidentari.

… este singurul eveniment din Romania la care inscrierea se face exclusiv pe baza loteriei sau a asumarii calitatii de fundraiser.

…editia 2013 inregistreaza o premiera: 3 frati aliniati la start, respectiv: Stefan Palarie (21 km), Tedora Palarie (84 km) si Bogdan Palarie (voluntar pe bicicleta la 84 km). Pentru Teodora Palarie va fi prima cursa oficiala de alergare din viata ei!

…denunumirea evenimentului a fost aleasa in urma unui sondaj public lansat de catre organizatori. Puteti vedea aici celelate propuneri…