Sfaturi de la cei mai activi fundraiseri – partea 1

Fundraising-Plan

Desi strangerea de fonduri pentru cele 3 proiecte prezentate in cadrul Transmaraton a inceput de curand, participantii editiei 2013 au reusit deja depasirea ‚bornei’ de 10.000 RON, ceea ce ne face foarte increzatori in atingerea obiectivului din acest an – un total de 200.000 RON. I-am invitat pe top fundraisers sa ne impartaseasca ‚secretul’ lor…

Marius Negrea


Raspunsul meu are doua parti…

Intai, ce-am facut eu.
Am incercat sa-mi folosesc experienta profesionala (lucrez in publicitate…), cat mai bine pot, cu resursele disponibile.
In primul rand, am cautat sa dau potentialilor donatori un target clar, creat si exprimat intr-un fel memorabil, pe mai multe niveluri:
– am aflat ca suma cea mai donata anul trecut a fost 50 de lei: am facut din asta targetul individual, particularizand cererea mea catre oamenii care urmau sa citeasca – “vreau de la tine, vizitator al acestei pagini, 50 de lei”
– am stabilit si un target al numarului de donatori: 100. Nu am avut o strategie anume cand am ales numarul asta, cred – nu-mi mai amintesc… – ca am vrut sa ajung la 5.000 de lei. “100 de donatori” urma sa devina targetul intregului grup, transformand donatorii in promotori ai paginii: “Fratilor, suntem deja 70 – 80 – 95, haideti sa mai adunam oameni, sa fim 100!”
– 5.000 de lei obtinuti din 100 x 50 ar fi fost un calcul standard; am incercat sa creez o diferenta si sa castig memorabilitate prin modificarea lui: 99×50 + 1×51 = 5.001.
Apoi, in ce priveste comunicarea…
– alegerea cauzei pentru care urma sa adun donatii a fost facuta printr-un vot al prietenilor de pe Facebook. In teorie, asta trezeste interesul oamenilor, ii face sa fie parte din proiect incat de la inceput; zic “in teorie” pentru ca participantii la vot au fost in majoritate oameni apropiati, care ar fi reactionat oricum la cererea mea de ajutor pentru Hospice (sau orice alta cauza ar fi iesit castigatoare)
– textul de pe site. Am incercat sa cuprind in cat mai putine cuvinte raspunsurile la intrebarile care vin natural (“cine esti, cati ani ai, de cand alergi, ai mai facut maratoane, de ce alergi cursa asta?”) si sa spun ce vreau de la oameni. Totul, pe un ton cat mai personal – cat de personal permitea spatiul in care ma exprimam.
– activitate pe FB legata de asta; am scris o nota careia i-am dat share, am pus linkul de cateva ori, am rugat prieteni care au wall-uri mai populate sa zica doua vorbe despre pagina mea de donatii, am pus link-ul in comment la cele mai like-uite poze ale mele…
– e-mailuri scrise prietenilor
– deschis vorba pe tema asta cat mai des si cu cat mai multa lume

Doi, si asta e mai relevant, pentru ca e vorba de realitate, nu de planuri: ce s-a intamplat / se intampla, de fapt.
Raspunsul e simplu si total previzibil: ritmul si cantitatea donatiilor tin, in primul rand, de reactia prietenilor.
(Folosesc termenul in sens larg: prieteni apropiati + amici + oameni cu care ma stiu)

In momentul in care scriu aceste randuri (27/28 iunie), din 23 de donatori, doar 3 imi sunt complet necunoscuti (includ aici si pe cel care a semnat “Anonim”) – oameni cu care n-am interactionat niciodata, in niciun fel. Cu cei doi al caror nume il stiu am, insa, prieteni de FB comuni, si probabil ca acesta este si cazul anonimului. Deci o legatura exista (persoana care a semnat cu numele meu este o prietena care a vrut sa ramana anonima.)
Nu sunt deloc descurajat ca “doar” prietenii au donat, o sa-mi continui campania pana cand ating targetul sau pana cand decideti ca inchidem pagina.

Iar la final o sa am adunate – am inceput deja sa intreb – si ceva ganduri de la necunoscutii care au / vor dona: CE ANUME i-a convins: a) sa doneze + b) pentru Hospice + c) pe pagina mea. Vi le trimit si voua cand le voi avea. Cred – sper! – ca putem trage cu totii ceva concluzii interesante despre cum putem activa mai bine si mai spornic mecanismele astea de donatii “prin intermediar”.

Il puteti sustine in continuare pe Marius Negrea, donand pe acest link:
http://transmaraton.org/ro/competitors/view?hash=c0d0e80bca968a1a0fbcd53095a6a7ad337b0cf3


Marius Iatan


Am apelat, in primul rand, la prietenii si cunostintele cu posibilitati materiale peste medie; in schimb, le-am oferit cadou o poza cu mine, de la Crosul Padurii, costumat in ren… :)))
Il puteti sustine in continuare pe Marius Iatan, donand pe acest link:
http://transmaraton.org/ro/competitors/view?hash=bbc1e2978f66ad8ef60e959236ac6466dd5a2789Emilian Croitoru


Am avut noroc ca ziua mea a coincis cu inceputul perioadei de donatii, asa ca a fost simplu: am invitat colegii la o gustare cu lichid, iar in invitatie le-am spus ca nu accept cadourile clasice si le-am copiat linkul cu donatii.
In alte perioade imi caut adepti ai cauzei pe care o promovez, care sprijina si andoseaza mai departe cauza. Am placuta surpriza sa vad ca primesc donatii si de la persoane necunoscute.
Este foarte important sa promiti la inceput ca vei face publica suma finala stransa si sa dovedesti ca banii au contribuit direct la cauza (poza, factura, etc).
De obicei ‘premiez’ donatorii cu ceva inspirational: povestea cursei sau poze de la locul faptei…

Il puteti sustine in continuare pe Emilian Croitoru, donand pe acest link:
http://transmaraton.org/ro/competitors/view?hash=4dbd0efc47e61e5fde9071f0df2fb71f29c55b9cAdrian Soare


Iata pe scurt ce am folosit pana acum:
– Am pus un anunt pe facebook in care am povestit pe scurt de ce alerg, ce s-a intamplat de cand m-am apucat de alergat si faptul ca cei care ma urmaresc ma pot sprijini donand pentru cauza pe care am ales-o.
– Am trimis personal mesaje catre prieteni apropiati spunandu-le despre proiect si rugandu-i sa doneze.
Urmeaza un articol pe blogul meu (http://www.succesdublu.ro/) despre asta si ma gandesc sa ofer niste bonusuri la seminariile pe care le tin pentru cei care participa cu donatii sau dau mai departe mesajul…

Il puteti sustine pe Adrian Soare donand aici:
http://transmaraton.org/ro/competitors/view?hash=8ac22d689795f21f3709bae21092ac1c31dab081…Va continua

PS – Pentru idei suplimentare de fundraising va invitam sa cititi 20 de feluri de a sustine o cauza sociala pe blogul lui Andrei Rosu.

Mult succes!!